Á la Cajsa Warg, man tager vad man hafver. I Oktober har vi ofta mkt fina rotsaker o ibland tillgång till fint grytkött.
Grytor som den här är oftast godare dagen efter, då kan man med fördel tillsätta mer färska kryddor.
Ingredienser
1,2 kg högrev, putsad o skuren i bitar ca 3x3 cm
1 gul lök hackad grovt
4 vitlöksklyftor, pressad med kniven o sen hackad
½ röd lök i klyftor
3 morötter i halvmånar
2 medelstora palsternackor i halva halvmånar
1 bit kålrot cm stora kuber
½ gul paprika i bitar
½ äpple i cm stora bitar
10 cm finstrimlad purjolök
Olja
2 pkt mellangrädde
1 tsk paprikapulver
½ tsk torkad rosmarin
½ tsk timjan
1-2 lagerblad
6 enbär
2 buljongtärningar
2 msk svart vinbärsgelé
Några varv med saltkvarnen
Pepparkvarnen
Chilikvarnen
Ett glas rött vin
Några stänk Worcestershiresås
1-2 msk fond (kyckling hade jag)
Instruktioner
- Börja med att förebereda alla ingredienserna enligt listan ovan. Ta en stor stekgryta (gjutjärn är bra) o värm upp ordentligt. Bottna med olja. Fräs först köttet, sen grönsaker efter tillagningstid.
- Kort sagt allt ska ju i. Sen ligger hemlig´heten i att det ska stå o puttra LÄNGE.
Späd med mer vätska om det ser tjockt ut eller blir för torrt. Jag vill ha en rätt mäktig gryta med nästan stuvningskonsistens.
- Smaka av och smaka av och smaka av. Färska örter är fint att tillsätta mer på slutet.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Det här smakade smaskens må jag säga. Jag hade några färska rödbetor som också fick gå med och några silverlökar. Kan varmt rekomenderas.Tack för godmiddag. Inger