Mias räkfond

Släng aldrig räkskalen! Det finns mycket smak i dom! Koka egen fond o gör fisksoppa på sen! Här är ett förslag på hur du enkelt kan göra för att få mkt smak av det som annars bara går i soporna.

Ingredienser

  • Skalen efter 1 kg räkor
  • 1 gul lök
  • 1-3 klyftor vitlök
  • 1 citron
  • 1 lagerblad
  • 1 klick smör
  • 1 msk olja av neutral sort
  • 10 st vitpepparkorn
  • Några varv med chiliflakeskvarnen
  • 1 liter vatten ca, så det täcker renset
  • 1 glas vitt vin
  • 1 tsk dillfrö
  • 1-2 msk stjälkar av dill och/eller persilja
  • 1 msk tomatpuré
  • Instruktioner

    1. Fräs skalen i smör och olja i stor kastrull. Obs! akta så det inte bränns!
    2. I med hackad lök och vitlök. Pressa citronsaft över. Ha i resten av ingredienser och kryddor och så klart vattnet.
    3. Låt koka ca 20 minuter. Ta av kastrullen från värmen, sila av. Låt sedan koka ihop (reducera) i mindre kastrull så länge som du har tålamod, jag lät mitt gå ner till typ 4 deciliter.
    4. Låt kallna, ställ i kylen, du kan frysa in detta som istärningar att ta fram till fiskrätter ist f buljong eller så har du det som bas till soppan nästa dag. OBS igen - inget salt i detta recept, det får man smaka av sedan i soppan, men vill du så kan du ha i 1 tsk salt i avkoket med, beror lite på om du har färska eller frusna räkor, de färska är mkt saltare.
    5. Snacka om återanvändning!

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    The_mama97mia 12 november 2011

    http://www.veckorecept.com/2009/05/skala-rakorna-gor-rakfond-pa-rakskal.html korsbefruktade med detta recept idag - ids inte skriva helt nytt recept.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben