Midsommarens laxkupol

Serverar: 8-10 portioner

Tid: 45 minuter

En självklarhet på bordet hos oss till midsommar!

Ingredienser

  • 1 kg varmrökt lax
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 1 knippe salladslök
  • 5 gelatinblad
  • 3 dl gräddfil
  • 1 dl lättmajonnäs
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 1 tsk salt
  • 1-2 krm malen vitpeppar
  • Garnering
  • 50 g svart kaviar
  • Salladslök
  • Instruktioner

    1. Rensa laxen från skinn och ben. Mixa laxköttet i en matberedare med crème fraichen. Skölj och skär bort det gröna på salladslöken, som sparas till garnering. Finhacka det vita på löken.
    2. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i 5 minuter. Blanda samman gräddfil och majonnäs. Rör i den mixade laxen och löken och smaka av med pressad citron, salt och peppar.
    3. Ta upp och smält gelatinbladen i en kastrull eller i en skål i mikron på full effekt (max 800 W) ca 10 sekunder. Häll gelatinet i en fin stråle i lax- blandningen under omrörning. Häll smeten i en med plastfolie klädd rund skål, ca 1½ liter. Ställ kallt att stelna minst 3 timmar.
    4. Stjälp upp laxmoussen på ett fat och dra bort plasten. Garnera med svart kaviar och salladslök.

    Liknande recept

    4.5
    20 min
    4
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben