Midsommartårta med jordgubbar och vaniljkräm

Till midsommarkaffet passar den här härligt somriga gräddtårtan utmärkt att bjuda på.

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 50 g smält smör eller margarin
  • Fyllning
  • 2 dl gräddmjölk
  • 2 äggulor
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 msk socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl mosade sockrade bär eller äppelmos
  • Garnering
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk socker
  • Jordgubbar
  • Instruktioner

    1. Ugn: 175°
    2. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner vetemjölet blandat med potatismjöl och bakpulver. Tillsätt till sist det smälta matfettet. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda nederst i ugnen i 35-40 minuter. Pröva med en sticka. Stjälp upp kakan och låt den kallna.
    3. Blanda allt utom vaniljsockret och bären till fyllningen i en liten kastrull. Sjud upp under vispning tills krämen tjocknat. Den får inte koka! Låt krämen svalna och blanda sedan i vaniljsockret.
    4. Dela tårtbottnen i 3 delar och lägg ihop dem igen med vaniljkräm och mosade eller skivade bär eller äppelmos emellan.
    5. Vispa grädden med lite socker. Spritsa eller bred den över tårtan. Garnera med jordgubbar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben