Mikaels köttfärssoppa med sötpotatis
Balansen mellan starka kryddor, syrligheten i vinäger eller ketchup, och den söta potatisen och kikärtorna ger en mycket smakrik, mustig, mättande och god middagssoppa.
Ingredienser
300-500 g nötfärs
2 stora grovt tärnade gula lökar
Ca 15 skivade vitlöksklyftor
2 stora pepparfrukter efter smak, eller 1 finhackad habanero
1 chipotle (torkad rökt chili)
1 stor sötpotatis, skuren i cm-stora kuber
1 burk kikärtor
4 tsk paprikapulver
2 tsk stark curry
1 tsk spiskummin (kan uteslutas)
1 gnutta socker
2 burkar passerade tomater
1 sprut ketchup, eller en gnutta vinäger
3 köttbuljongtärningar
1 knippe färsk koriander
Instruktioner
- Stek köttfärs, lök och vitlök tills det fått lite färg
Blanda ner sötpotatisen och stek lite till
- Tillsätt de passerade tomaterna, chilin, habaneron, kryddorna och buljongtärningarna. Låt det sjuda i tio minuter.
- Smaka av med ketchup, mer vitlök, mer kryddor, salt och socker efter egen smak. Personligen tycker jag om det mycket starkt, och häller i ännu mer chili.
- Häll i en burk färdiga kikärtor. Vätskan kan man hälla i också om man vill.
- Prova dig fram till en bra balans mellan styrka och smak. Allra sist klipper man ner koriandern (kan uteslutas)
Liknande recept
Kommentarer (0)