Min festliga risgratäng

Serverar: 4 portioner

Tid: 45 minuter

Riktigt god gratäng med ris och skinka samt en väldigt god gratängsås. Ganska enkelt, men supergott.

Ingredienser

  • 8 skivor rökt skinka ca 400 g
  • 1 burk sparris 200-250 g
  • 2 dl ris
  • 1 liten lök
  • 2 msk olja
  • 1 buljongtärning
  • 1 tsk salt
  • 5 dl vatten
  • Gratängsås
  • 1 dl majonnäs
  • ½ dl chilisås
  • 1 msk cognac
  • 1 ½ dl grädde
  • 1 dl riven ost
  • Instruktioner

    1. Ugn 225 grader
    2. Hacka löken fint och fräs den i oljan i en kastrull. Tillsätt riset och rör om häll i 5 dl vatten, buljongtärningen och salt. Koka under tättslutande lock i 18 minuter. Bred ut riset i en ugnssäker form.
    3. Häll av spadet från sparrisen och fördela på skinkskivorna. Rulla samman skivorna och lägg dem på risbädden.
    4. Blanda majonnäsen med chilisås och cognac. Vispa grädden och blanda ner den i majonnäsen. Bred såsen över skinkrullarna och riset. Strö över den rivna osten.
    5. Gratinera 15 -20 minuter tills gratängen fått fin färg.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben