En god rabarberpaj som inte blir så torr tack vare äggsmeten, gott att äta till denna paj är vaniljsås, glass eller vispad grädde.
Ingredienser
Pajdeg
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
150 gram smör
3 msk kallt vatten
Fyllning
2 ägg
1½ dl strösocker
50 gram smält smör
1 msk vetemjöl
ca 4-6 dl rabarber, skuren i småbitar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader C.
- Pajdegen:
Hacka ihop smör, mjöl och socker till en smulig massa.
Tillsätt vatten tills det precis går ihop till en deg.
Låt degen vila kallt någon timme och kavla sen ut den och klä en ugnsform med degen. (ca 25 cm i dm)
I stället för att kavla ut degen så kan du trycka ut den i formen, men gör det direkt när degen är klar, och innan du kyler den. Sen ställer du den klädda formen i kylen minst i en timme om du valt att trycka ut degen.
Nagga botten och förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.
- Fyllningen:
Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt smör, mjöl och rabarberbitarna.
Häll smeten i formen och lägg ev. över några smala degremsor så det bildas rutor.
Grädda i ca 25 minuter.
Servera pajen en aning ljummen med vaniljsås, vispad grädde eller glass.
Lycka till!
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Rabarbertid
Här i södra Sverige är det dags att skörda de första rabarberna nu. I...
Matklubben Blogg 2007-10-02
Det tar på krafterna att fylla år, puh vilken helg! Men en massa god m...