Minicheesecake med jordgubbar
Cheesecakes i portionsstorlek är en trevlig dessert att servera efter middagen. Denna cheesecake har en knaprig botten av digestivekex och hasselnötter, len vaniljfyllning och jordgubbar som sedan garneras med en söta marängtoppar.
Ingredienser
Botten
75 g smör
130 g digestivekex
30 g hasselnötter
Fyllning
½ vaniljstång
400 g färskost, t ex Philadelphia
100 g mascarponeost
125 g socker
1 msk potatismjöl
2 ägg
1 citron
Garnering
100 g små jordgubbar
2 äggvitor, 60 g
100 g socker
35 g vatten
Instruktioner
- Sätt ugnen på 180 grader.
Smörj 8 formar, ca 6 cm i diameter eller 10 muffinsformar. Ställ dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Botten:
Smält smöret i en kastrull. Lägg kexen i en skål och krossa dem med en träslev. Finhacka hasselnötterna. Blanda de båda med det smälta smöret. Fördela smuldegen jämnt i formarna och tryck till med en sked.
- Fyllning:
Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa dem tillsammans med färskost, mascarpone, 75 g socker, potatismjöl, ägg, 1 tsk citronskal och 2 msk saft. Lägg fyllningen i formarna och stryk dem jämna.
- Grädda dem mitt i ugnen i ca 30 minuter. Stäng av ugnen och låt dem grädda ytterligare 5 minuter. Ta ut plåten och låt formarna svalna på ett galler.
- Skölj jordgubbarna och skär dem i tunna skivor på längden. Placera skivorna längst ut på bakverken så att det bildar en solfjäder.
- Vispa äggvitan till ett hårt skum. Koka upp socker och vatten till 122 grader. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i äggvitorna samtidigt som du vispar på maxhastighet. Vispa tills marängen är ljummen, ca 35 grader.
- Lägg marängen i en spritspåse och spritsa små toppar på jordgubbarna. Använd en stjärntyll om du vill ha mönster. Bränn topparna lätt gyllenbruna med en brännare.
Liknande recept
Kommentarer (0)