Minisemlor med saffran- och apelsinfyllning

Serverar: 60 portioner

Tid: 2 timmar

Perfekta små semlor att bjuda på till kaffet

Ingredienser

  • 75 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 150 g smör , rumsvarmt
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 1 msk stött kardemumma
  • 11-12 dl vetemjöl special
  • ½ tsk hjorthornssalt
  • 1 ägg till pensling
  • Saffransgrädde
  • 5 dl vispgrädde
  • ½ pkt saffran
  • 1-2 msk florsocker
  • ½ msk saft av en apelsin
  • Apelsinfyllning
  • 300 g mandelmassa
  • 1 dl mjölk
  • Rivet skal och saft av 1 apelsin
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°, häll den över jästen och rör om. Tillsätt smör, ägg, socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl blandat med hjorthornssalt. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 50 min. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 60 små bitar och rulla till runda bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med ägg och grädda i mitten av ugnen 4-6 min.
    2. Blanda ingredienserna till saffransgrädden i en bunke. Låt stå i kyl ca 20 min.
    3. Skär av ett litet lock på varje bulle och gröp ur lite. Blanda det urgröpta med mandelmassa, apelsinskal och saft. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och spritsa eller klicka på semlorna. Lägg på locken och sikta över florsocker.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben