Saffran- och kanelmunkar med russin- och blåbärsfyllning

Julgott!

Ingredienser

  • 285 g vetemjöl
  • 1 dl mjölk, kall
  • 75 g smör, rumstempererat
  • 1 ägg
  • 2 msk strösocker
  • 25 g jäst
  • 1 g saffran
  • 1 dl blåbärsylt
  • 1 dl russin
  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk kanel
  • 1 l olja till fritering
  • Instruktioner

    1. Blötlägg russinen i vatten över natten. Häll av och mixa dem med sylten.
    2. Blanda samtliga ingredienser till degen och arbeta den i ca 10 minuter, eller tills den är blank och smidig. Låt vila 5 minuter.
    3. Dela i 50 bitar och rulla dem runda. Låt jäsa till nästan dubbel storlek, mjölade under duk.
    4. Fritera i olja på 175 grader, några i taget. Välj en stor kastrull och fyll inte mer än till hälften med olja.
    5. Rulla de gyllene munkarna i kanelsockret och fyll med sylt från en spritspåse med tyll (spetsig pip som gör det enklare).
    6. Tips! Serveras varma med en iskall ”shot” gammaldags mjölk eller lös vaniljsås! Eller, serveras varma med ett glas iskall Blossa 08!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben