Serverar: 12 portioner
För er som inte tål mjölk, är dessa muffins något för er.
Koka upp skivat äpple och vatten i en kastrull. Sänk värmen och rör ner hälften av kryddpepparen, lägg på ett lock och låt sjuda i 15-20 minuter eller tills vattnet har kokat in. Rör om då och då. Dra kastrullen från värmen och låt svalna. Kör äppelkompotten till slät puré i en matberedare. Olja in fördjupningarna i en muffinsplåt för 12 muffins med lite solrosolja eller ställ 12 pappersformar i dem. Sikta ner mjöl, bakpulver, salt och resten kryddpeppar i en stor skål och rör ner vetegroddarna. Blanda hallon, jordgubbar, lönnsirap, resten olja, äppelpuré och äppeljuice i en separat skål. Rör ner bärblandningen i de torra ingredienserna och rör snabbt ihop smeten. Den ska inte röras för länge — det gör inget om det finns lite klumpar i den. Fördela smeten i de 12 fördjupningarna eller pappersformarna i muffinsplåten (de ska fyllas till cirka två tredjedelar). Grädda muffinsen i 190° varm ugn i 25 minuter eller tills de har höjt sig och blivit gyllenbruna. Ta ut dem och servera dem varma eller låt dem kallna på ett bakgaller.