Mjuk pepparkaka med apelsin

Serverar: 12 portioner

Tid: 1 timme

Pepparkaka med apelsin. Spännande smaksammansättning.

Ingredienser

  • 100 g smör eller margarin
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 50 g hackade syltade apelsinskal
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1,5 dl gräddfil
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malda kryddnejlikor
  • 2 tsk malen kanel
  • Garnering
  • Florsocker
  • Tillbehör
  • Smörgåspapper
  • Instruktioner

    1. Tips! Bikarbonaten kan ersättas med 2 tsk bakpulver.
    2. Variera formen Om det är barn som ska äta kakan kan du grädda kakan i en figurform. Kontrollera att storleken på formen stämmer med receptet, d v s att formen rymmer 1,5 liter.
    3. 1 Sätt ugnen på 200°C. Smörj och bröa en stjärnliknande form, ca 1,5 liter.
    4. 2 Smält matfettet i en kastrull eller mikrovågsugn.
    5. 3 Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp.
    6. 4 Blanda apelsinskal, mjöl och bikarbonat.
    7. 5 Häll gräddfil, matfett, ingefära, nejlikor, kanel och mjölblandningen i äggvispet. Rör samman allt till en slät smet.
    8. 6 Häll smeten i formen. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen ca 45 min.
    9. 7 Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp.
    10. 8 Gör en stjärnmall av smörgåspapper. Stjärnmallen ska vara mindre än kakan. Lägg mallen på kakan. Sikta över florsocker. Tag försiktigt bort mallen.
    11. Variera garneringen Skålla, skala och strimla 20 sötmandlar. Strö mandeln över kakan precis före gräddningen. Grädda kakan enligt grundreceptet.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Champagne - Kombinera det bästa med det bästa
    Vissa njutningsmedel har blivit klassifierade som högtidssymboler o...

    Festa ut julen!
    Fortfarande råder mörka morgnar då det kan kännas svårt att stiga u...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben