Mjuk pepparkaka med apelsin
Pepparkaka med apelsin. Spännande smaksammansättning.
Ingredienser
100 g smör eller margarin
2 ägg
2 dl strösocker
50 g hackade syltade apelsinskal
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1,5 dl gräddfil
1 tsk malen ingefära
1 tsk malda kryddnejlikor
2 tsk malen kanel
Garnering
Florsocker
Tillbehör
Smörgåspapper
Instruktioner
- Tips!
Bikarbonaten kan ersättas med 2 tsk bakpulver.
- Variera formen
Om det är barn som ska äta kakan kan du grädda kakan i en figurform. Kontrollera att storleken på formen stämmer med receptet, d v s att formen rymmer 1,5 liter.
- 1 Sätt ugnen på 200°C. Smörj och bröa en stjärnliknande form, ca 1,5 liter.
- 2 Smält matfettet i en kastrull eller mikrovågsugn.
- 3 Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp.
- 4 Blanda apelsinskal, mjöl och bikarbonat.
- 5 Häll gräddfil, matfett, ingefära, nejlikor, kanel och mjölblandningen i äggvispet. Rör samman allt till en slät smet.
- 6 Häll smeten i formen. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen ca 45 min.
- 7 Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp.
- 8 Gör en stjärnmall av smörgåspapper. Stjärnmallen ska vara mindre än kakan. Lägg mallen på kakan. Sikta över florsocker. Tag försiktigt bort mallen.
- Variera garneringen
Skålla, skala och strimla 20 sötmandlar. Strö mandeln över kakan precis före gräddningen. Grädda kakan enligt grundreceptet.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Champagne - Kombinera det bästa med det bästa
Vissa njutningsmedel har blivit klassifierade som högtidssymboler o...
Festa ut julen!
Fortfarande råder mörka morgnar då det kan kännas svårt att stiga u...