Mjuk pepparkaka med knäcktäcke
En god blandning av sött, kryddigt, mjukt och knaprigt.
Kakan är dessutom laktosfri.
Ingredienser
50 g laktosfritt smör
3 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk mald kanel
1 tsk mald kardemumma
1 tsk vaniljsocker
1 tsk mald ingefära
1 tsk malda kryddnejlikor
2 tsk bakpulver
1 stort ägg
3/4 dl laktosfri mjölk
3/4 dl laktosfri vispgrädde eller laktosfri créme fraiche
Knäcktäcke
1 dl sötmandel
1 dl hasselnötter
1 dl pumpakärnor
75 g laktosfritt smör
1½ msk vetemjöl
1½ msk laktosfri mjölk
½ dl socker
½ dl mörk sirap
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser. Vispa upp ägget. Blanda ner ägg, mjölk och grädde i de torra ingredienserna. Rör ner smöret.
- Häll smeten i en väl smord och bröad avlång form ca 1½ liter. Grädda kakan mitt i ugnen ca 25 minuter.
Låt kakan svalna.
- Rosta mandel, hasselnötter och pumpakärnor i en torr stekpanna. Smält smöret i en kastrull. Blanda mjölk och mjöl och rör ner i smöret. Blanda ner socker och sirap. Sjud blandningen under omrörning tills den tjocknat. Rör ner nötterna.
- Klicka knäcksmeten över kakan som ett täcke.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt kakan svalna innan den tas ut ur formen och skärs i bitar.
Liknande recept
Kommentarer (0)