Mjuk pepparkaka med knäcktäcke

En god blandning av sött, kryddigt, mjukt och knaprigt. Kakan är dessutom laktosfri.

Ingredienser

  • 50 g laktosfritt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl socker
  • 2 tsk mald kanel
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk malda kryddnejlikor
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 stort ägg
  • 3/4 dl laktosfri mjölk
  • 3/4 dl laktosfri vispgrädde eller laktosfri créme fraiche
  • Knäcktäcke
  • 1 dl sötmandel
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl pumpakärnor
  • 75 g laktosfritt smör
  • 1½ msk vetemjöl
  • 1½ msk laktosfri mjölk
  • ½ dl socker
  • ½ dl mörk sirap
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Smält smöret och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser. Vispa upp ägget. Blanda ner ägg, mjölk och grädde i de torra ingredienserna. Rör ner smöret.
    3. Häll smeten i en väl smord och bröad avlång form ca 1½ liter. Grädda kakan mitt i ugnen ca 25 minuter. Låt kakan svalna.
    4. Rosta mandel, hasselnötter och pumpakärnor i en torr stekpanna. Smält smöret i en kastrull. Blanda mjölk och mjöl och rör ner i smöret. Blanda ner socker och sirap. Sjud blandningen under omrörning tills den tjocknat. Rör ner nötterna.
    5. Klicka knäcksmeten över kakan som ett täcke. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt kakan svalna innan den tas ut ur formen och skärs i bitar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben