Mjuk pepparkaka som tilltugg till glöggen

Serverar: 30-40 portioner

Tid: 1 timme

Pepparkaka och getost - vem kunde ana att det skulle vara så gott tillsammans. Passar utmärkt till den varma apelsinglöggen eller till vanlig röd eller vit glögg.

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 180 g vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk kryddnejlika
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 st stort ägg
  • 0,75 dl mjölk
  • 0,75 dl vispgrädde
  • 1 st avlång form (1,5 l)
  • 2 msk smör och ströbröd, till formen
  • Garnering
  • 150 g chèvreost
  • 2 msk frysta lingon
  • 12 st valnötter
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser.
    2. Vispa upp ägget och blanda ner det samt mjölken och grädden i de torra ingredienserna. Rör ner smöret. Häll smeten i en väl smord och bröad avlång form, ca 1 1/2 liter.
    3. Grädda ca 40 minuter eller tills kakan är genomgräddad, känn med sticka. Låt svalna något i formen innan den stjälps upp.
    4. Höj värmen till 225°. Skär 6 tjocka skivor (2 cm) av pepparkakan som sedan skärs i två knubbiga bitar vardera.
    5. Resten av pepparkakan går säkert åt till te eller kaffe. Smula över chèvreosten och strö över lingon. Gratinera högt upp i ugnen 3-5 minuter eller tills osten fått fin färg. Lägg på en valnöt och servera genast. MUMS!

    Liknande recept

    3.3
    5-6
    4

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Advent nalkas - undvik stress
    Mycket av glädjen kring julförberedelserna försvinner när kraven bl...

    Bästa glöggtilltuggen!
    Nu är det dags för glögg igen. Matklubben har samanställt några goda t...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben