Mjuk pepparkakstårta med brynt smörkräm

Serverar: 20 portioner

Baka en saftig mjuk pepparkaka som en tårta. Varva med nötig, brynt smörkräm och tunt skurna citrusfrukter. Mums!

Ingredienser

  • 225 g smör
  • 5 ägg
  • 2½ dl socker
  • 1½ dl brun farinströ
  • 4½ d vetemjöl, 270 g
  • 1 msk bakpulver
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 tsk malen ingefära
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk salt
  • 2 dl créme fraiche
  • 2 dl grovt rivet äpple
  • 1 msk finrivet apelsinskal
  • Smör till formarna
  • Brynt smörkräm
  • 300 g smör
  • 300 g färskost av philadelphiatyp
  • 400 g florsocker
  • Garnering
  • Florsocker
  • Citrusfrukter t ex clementin, apelsin, grape
  • Servering
  • Eventuellt hinnfria klyftor av citrusfrukter
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Börja med den mjuka pepparkakan. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg, socker och farinströ pösigt med elvisp ca 3 minuter. Blanda alla torra ingredienser. Blanda créme fraichen med äpple och apelsinskal.
    3. Sikta ner den torra blandningen i äggvispet. Tillsätt smöret och créme fraiche-blandningen och rör till en jämn smet. Fördela smeten i 2 smorda formar med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
    4. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med en sticka att kakorna är torra i mitten. Ta ut och låt svalna helt.
    5. Brynt smörkräm: Bryn smöret i en kastrull. Låt svalna och ställ att stelna i kylen. Ta ut smöret och låt det bli rumsvarmt. Vispa smör, färskost och florsocker till en slät kräm med elvisp. Fyll krämen i en spritspåse.
    6. Montering: Skär kakorna längsmed i 2 delar vardera. Skär eventuellt till bottnarna om de är ojämna. Spritsa krämen längs bottnens kanter, ca 2 dl. Stryk sedan ut till ett jämnt lager med en palett. Lägg på en botten och upprepa. avsluta med att lägga på den sista bottnen. Ställ tårtan i kylen i ca 1 timme. Låt resten av smörkrämen stå i rumstemperatur.
    7. Bred resterande smörkräm ovanpå och runt om tårtan, använd gärna en palett. Ställ i kylen till servering.
    8. Vid servering: Garnera med tunt skurna citrusfrukter. Pudra över florsocker. Servera gärna med hinnfria klyftor av citrusfrukter till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben