Mjuk vaniljkaka

Serverar: 6-8 portioner

Väldigt smaskig.

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Fyllning
  • 125 g smör eller margarin
  • 1 dl mjölk
  • 3 msk vaniljsocker
  • Garnering
  • florsocker
  • Instruktioner

    1. Smörj och mjöla, gärna med mannagryn, en rund bakform som rymmer ca 1 1/2 l.
    2. Vispa äggen och sockret vitt och poröst. Sjud under tiden upp vattnet. Sikta ner mjöl och bakpulver i skålen med äggen och sockret och tillsätt sedan det varma vattnet. Rör till en slät smet.
    3. Häll smeten i bakformen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30-35 minuter på 200 grader.
    4. När du tar ut kakan låt den vila lite i formen innan du stjälper upp den för att svalna. Dela den ljumma kakan i två bottnar.
    5. Smält matfettet till fyllningen och tillsätt mjölken. Låt vätskan sjuda i ca 2-3 minuter under omrörning. Ta sedan bort kastrullen från plattan och tillsätt vaniljsockret vispa tills vaniljsockret har löst sig. Låt alltsammans svalna i 10 minuter. Rör då och då.
    6. Skeda ut vaniljblandningen jämt över underbotten och lägg sedan på överbotten. Ställ kakan att dra några timmar innan du serverar den. Gärna i 10 timmar.
    7. Sikta eventuellt över lite florsocker direkt innan du serverar kakan.

    Liknande recept

    2
    2 h 15 min
    1

    Kommentarer (1)

    MammaIrene 25 mars 2008

    Jättegod kaka, lite svår att få att hålla ihop, men smaken kan man inte klaga på.... jag glaserade den dessutom med vit glasyr o gjorde 1 marsipanros, 2 löv o 6 gula kycklingar o satte ovanpå, den blev en jättefin present till min mamma som fyllde år i dag! Tack för receptet!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben