Mördegstårta med jordgubbar

Serverar: 6 portioner

En underbart god och enkel tårta med spröd mördeg, fyllig vaniljkräm och söta, solmogna jordgubbar. 216 kcal/bit

Ingredienser

  • 2 dl vetemjöl
  • 25 g smör
  • 1 ½ msk kallt vatten
  • 2 msk majsena
  • 3 dl kall lättmjölk
  • 1 stort ägg + 1 äggula
  • ½ dl strösocker
  • ½ vaniljstång, delad på längden
  • 400 g ansade och skivade jämnstora jordgubbar
  • 2 tsk siktat florsocker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka samman vetemjöl och kallt smör till en smulig massa, blanda i 1½ msk kallt vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten, ca 23 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Låt stå i kylen cirka 30 minuter.
    2. Blanda majsenan med ½ dl kall mjölk i en skål. Vispa ner ägget, äggulan och sockret. Hetta upp resten av mjölken tillsammans med vaniljstången. Vispa ner den heta mjölken i majsenablandningen lite i taget. Häll blandningen i kastrullen och vispa över låg värme tills krämen tjocknar. Ta bort kastrullen från värmen precis innan krämen kokar och fortsätt vispa tills den är slät. Låt svalna.
    3. Ställ in pajbottnen i ugnen och grädda cirka 20 minuter tills den är gyllene. Ta upp vaniljstången ur krämen, skrapa ur fröna med en kniv och vispa ner i krämen. Skeda upp krämen i pajskalet.
    4. Arrangera jordgubbsskivorna på krämen så att de överlappar varandra i ett snyggt mönster. Pudra över florsocker.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben