Mörk chokladpaj med chokladmousse och katrinplommon

Serverar: 8-10 portioner

Kombinationen av mörk choklad och katrinplommon är fantastiskt god. Och en skvätt konjak försämrar inte smaken på något sätt. Servera pajen tillsammans med en klick lättvispad grädde.

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • 2 msk kakao
  • 150 g kallt smör
  • 2 st äggulor
  • 1 msk kallt vatten
  • Katrinplommonpuré
  • 250 g kärnfria katrinplommon
  • 2 msk konjak
  • Chokladmousse
  • 3 dl vispgrädde
  • 100 g mörk choklad, 70%
  • 3 st äggulor
  • 3 st äggvitor
  • 1 dl socker
  • Servering
  • Lättvispad grädde
  • Instruktioner

    1. Arbeta ihop mjöl, socker, kakao och smör till en smulig massa, helst i en matberedare. Tillsätt äggulor och vatten och arbeta ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylen ca 1 timme.
    2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ formen i kylen 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
    3. Purén:
    4. Lägg plommonen i en kastrull och häll på så mycket vatten att det precis täcker. Koka sakta under lock tills de är mjuka, 5-10 minuter. Lyft upp plommonen och mixa dem tillsammans med konjak. Tillsätt så mycket av kokvattnet att det blir en puré, ca 2 msk. Bred katrinplommonpurén över det förgräddade pajskalet.
    5. Mousse:
    6. Vispa grädden. Smält chokladen över vattenbad. Ta chokladen från värmen. Rör ner en äggula, i taget i chokladen. Blanda i hälften av grädden i chokladsmeten. Vänd sedan ner resten av grädden. Vispa vitorna till ett hårt skum, tillsätt sockret, fortsätt vispa till en blank smet. Vänd ner äggvitorna i chokladsmeten.
    7. Häll chokladmoussen i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen 30-35 minuter. Pajen ska fortfarande vara lite lös i mitten, den stelnar ytterligare när den kallnar.
    8. Servera gärna pajen med lättvispad grädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben