Mörk frestelse med apelsinlikör

Serverar: 10 portioner

En väldigt mäktig paj med krämig, mörk chokladfyllning smaksatt med apelsinlikör. De färgglada apelsinfiléerna ger en friskhet till denna mörka frestelse!

Ingredienser

  • Chokladbotten
  • 300 g digestivekex
  • 2 msk kakao
  • 150 g smör eller kokosolja
  • Chokladfyllning
  • 250 g mörk choklad
  • 250 g mjölkchoklad
  • 2½ dl vispgrädde
  • ½ dl socker
  • En nypa salt
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk apelsinlikör (kan uteslutas)
  • Apelsinfiléer
  • 1 apelsiner
  • Servering
  • Eventuellt lättvispad grädde
  • Instruktioner

    1. Chokladbotten: Smält smöret i mikron eller i en kastrull. Mixa digestivekexen och kakaon så fint det bara går i en matberedare. Häll över i en bunke och blanda ner det smälta smöret. Rör runt tills allt är väl mixat. Pressa ut blandningen i en pajform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Ställ in i kylen så länge.
    2. Chokladfyllning: Hacka chokladen fint, fint, fint. Du kan även mixa den i en matberedare om det känns enklare. Häll ner den i en skål. Koka upp grädde, socker och salt i en kastrull. Häll grädden över chokladen och låt stå 1 minut. Vispa nu ner smöret. När smöret har smält in i chokladen vispar du även ner mjölk och eventuellt apelsinlikör.
    3. Häll chokladsmeten i det förberedda pajskalet och låt sedan pajen stå och stelna i rumstemperatur i 1 timme. Du kan även ställa in den i kylen men då tappar den lite av sin glans.
    4. Apelsinfiléer: Nu är det dags för apelsinfiléerna. Skär bort ändarna på apelsinerna och sedan skalet. Skär nu ut filéerna som finns mellan de vita hinnorna.
    5. Lägg apelsinfiléerna på pajen och servera. En klick grädde är gott till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben