Mörkt brytbröd

Tid: 2 timmar 15 minuter

Bagarens Jästmix för äkta gammaldags Surdegsbröd som jag måste prova.nytt. Det blev både enkelt och saftigt bröd och vacker färg med mjuk skorpa. Lång jästid men då hinner man göra annat under tiden. Degkrokarna till elvispen funger utmärkt om man inte vill knåda i dubbel så lång tid.

Ingredienser

  • En Kronjäst jästmix - Surdegsbröd, 100g
  • 6 dl lantvetemjöl
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • ½ dl råsocker el farinsocker
  • 50 g smör eller margarin
  • 6 dl mjölk
  • 1 msk margarin till att smörja en normal stor ungsplåt
  • 1 l vatten, låt formen vara i ugnen under hela bakningen
  • Instruktioner

    1. Blanda alla torra ingredienserna i en skål. Smält smöret eller margarinet en kastrull och häll över mjölken, värm upp till lite varmare än fingervarmt ca 40° grader.
    2. Blanda ca 8 minuter med en elvisp med degkrokar till en slät deg. Låt jäsa i 60 minuter under duk .
    3. Sätt på ugnen 250° grader. Smörg en ugnsplåt med 1 matsked smör eller margarin.
    4. Förbered vattenbadet som ska ställas på botten av ugnern. Den ska ställas in samtidigt som brödet.
    5. När brödet jäst fördigt första gången så kör ca 8 minuter till med elvispen med degkrokarna, ta upp brödet på den smorda plåten och tryck försiktigt ut degen med handflatorna eller kavel så den täcker plåten.
    6. Ta en kniv eller liknande och gör så stora brytbröd du önskar i form av rutor . Jag andvände pizza slizern.
    7. Låt brödet jäsa 45 minuter till under duk.
    8. Ställ formen med vattnet längst ner i ugnen och plåten med brödet i mitten i 12 till 15 minuter beroende på ugnen. Bröden är klara när färgen är mörkbrun.
    9. Ställ brödet på ett ugnsgaller med duk en stund med en handuk över en stund och svalna.. Super gott till soppan och frukosten.

    Liknande recept

    4.6
    1 h
    1
    16

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Kräftans vänkrets
    August Strindberg var en av oss, dvs. kräftälskare. När han i ”Trefa...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben