Brytbröd med russin

Serverar: 24 portioner

Gott och saftigt brytbröd med russin. Det här är en egen variant av ett recept från receptfavoriter.se.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • ½ msk salt
  • 2 msk socker
  • 1 dl olivolja
  • 2 dl russin
  • 7 dl rågsikt
  • 6 dl vetemjöl
  • Mjölk eller ägg till pensling
  • Frön (t.ex sesam, linfrö) till garnering
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet tills det är fingervarmt (ca 37 grader). Blanda i lite av vattnet med jästen så att jästen löses upp. Häll sedan i reseten av vattnet.
    2. Blanda i salt, socker, olivolja, russin, rågsikt och nästan allt vetemjöl. Knåda degen väl. Täck över degen och jäs i ca 40 minuter.
    3. Ta upp degen och knåda på väl mjölat bord. Rulla ut degen till en eller två längder och dela i 24 lika stora delar. Forma delarna till bollar och lägg dem på en plåt ed bakplåtspapper. Jag använde en plåt med måtten 43x30 cm, men bara man får plats med 4x6 bullar med någon centimeters mellanrum går det bra. Täck med en handduk och jäs till nästan dubbel storlek, ca 40 minuter.
    4. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bröden med mjölk eller ägg och strö på fröna. Sätt in plåten i ugnen och sänk till 175 grader. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Kolla lite innan för att vara på den säkra sidan.
    5. Lyft bröden från plåten och låt vila på ett galler under en handduk.
    6. Extra gott blir det om man äter med smör och ost, och ett stort glas kall mjölk! Smaklig måltid!

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    eqqoboy 17 juni 2011

    Supergott bröd, alla vill bara ha mer

    Annrh 17 september 2012

    Tack för ett bra recept! Bakade det till kräftskivan i helgen och det var uppskattat.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben