Goda bröd att dela på hälften och fylla med ditt favoritpålägg eller röra.
Ingredienser
15 g jäst
2 dl vatten
2 tsk salt
3 dl filmjölk eller yoghurt
1 dl mörk brödsirap
300 g grovt riven kokt potatis
8 dl grovt rågmjöl
7 dl vetemjöl special
Instruktioner
Rör ut jäst och vatten i en bunke eller köksmaskin.
Tillsätt salt, filmjölk, sirap, riven potatis, rågmjöl och 4 dl av vetemjölet.
Arbeta degen 7-10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin.
Degen ska vara ganska lös, då blir bröden inte så kompakta.
Jäs under bakduk i minst 2 timmar, gärna längre.
Sätt ugnen på 200 grader.
Häll resten av mjölet på ett bakbord, ta upp degen och dela den i 12 bitar. Mjöla händerna.
Vänd en degbit i lite mjöl och bolla degen mellan händerna samtidigt som du plattar till den.
Försök att inte trycka in så mycket mjöl i bröden, de får gärna vara mjöliga utanpå.
Gör varje bröd ca 10 cm stort och lägg på bakplåtspapper.
Sätt in en tom plåt i ugnen. Låt bröden jäsa minst 30 minuter.
Ta ut plåten och flytta bakplåtspapperet med bröden till den heta plåten.
Sätt in plåten mitt i ugnen och ställ en långpanna med vatten längst ner i ugnen.
Grädda bröden i ca 15 minuter.
Låt svalna på galler utan bakduk.