Mörkt potatisbröd

Serverar: 12 portioner

Goda bröd att dela på hälften och fylla med ditt favoritpålägg eller röra.

Ingredienser

  • 15 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 3 dl filmjölk eller yoghurt
  • 1 dl mörk brödsirap
  • 300 g grovt riven kokt potatis
  • 8 dl grovt rågmjöl
  • 7 dl vetemjöl special
  • Instruktioner

    1. Rör ut jäst och vatten i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt salt, filmjölk, sirap, riven potatis, rågmjöl och 4 dl av vetemjölet.
    2. Arbeta degen 7-10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin. Degen ska vara ganska lös, då blir bröden inte så kompakta. Jäs under bakduk i minst 2 timmar, gärna längre.
    3. Sätt ugnen på 200 grader.
    4. Häll resten av mjölet på ett bakbord, ta upp degen och dela den i 12 bitar. Mjöla händerna. Vänd en degbit i lite mjöl och bolla degen mellan händerna samtidigt som du plattar till den.
    5. Försök att inte trycka in så mycket mjöl i bröden, de får gärna vara mjöliga utanpå. Gör varje bröd ca 10 cm stort och lägg på bakplåtspapper.
    6. Sätt in en tom plåt i ugnen. Låt bröden jäsa minst 30 minuter. Ta ut plåten och flytta bakplåtspapperet med bröden till den heta plåten. Sätt in plåten mitt i ugnen och ställ en långpanna med vatten längst ner i ugnen.
    7. Grädda bröden i ca 15 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.

    Liknande recept

    4.6
    1 h
    1
    16

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben