Mommis tunnbröd

Serverar: 20-24 portioner

Tid: 4 timmar 30 minuter

Det här brödet älskar alla min min släkt. Min mormor har alltid bakat det.

Ingredienser

  • 12 g jäst (½paket)
  • 50 g margarin eller smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 dl havregryn grova
  • 2 dl rågmjöl
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 7 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1* Smula ner jästen i en degbunke. 2* smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt det bli 37 grader. Häll det över jästen och rör tills den löst sig. 3* Tillsätt salt sirap havregryn rågmjöl och hjorthorssaltet och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig tills den släpper bunken. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa i 2 timmar övertäckt. 4*Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda in mjölet som är kvar. Dela degen i så många bitar du vill ha. (stora eller små kakor) stora ca 25 cm i diameter små 10 cm i dimameter 5* Kavla ut kakorna med krus kavel. Lägg dem på en varm plåt in i ugnen. Grädda ca 3 minuter vänd och grädda ca 3 minuter. ugnen ska stå på 250 grader. 6*Lägg dem att svalna på galler. Täck dem väl med bakduk. Lägg i påsar så håller de sig saftiga längre. Går utmärkt att frysa.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    15-16
    2

    Kommentarer (5)

    Tine 8 april 2008

    Jag har bakat dina mycket goda Tunnbröd Jättegoda! Tack för receptet Tine

    namsi 9 juni 2008

    Goda...goda! Lite pilliga att göra men det var det värt. Namsi

    Pirkko 10 september 2008

    Hej epi ! Jag har bakat i dag din supergod tunnbröd. Den är så MJUK och SAFTIG. Jag fick 8 st. av den. Kommer att baka den många gånger framöver. En ny brödrecept till familjeträffarna. Ha det bra /Pirkko

    solen08 17 januari 2009

    Det här brödet var JÄTTEGOTT!!! Kommer att baka det många gånger.

    s-80 26 februari 2009

    Mycket gott!!!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben