Mormors tunnbröd

Finns inga ord, det är bara såå gott!! OBS, detta blir ett hårt tunnbröd.

Ingredienser

  • 2 liter fet mjölk, t ex Åsens lantmjölk gammaldags
  • 2 dl sirap, ej brödsirap
  • 200 g smör
  • 4 msk stött anis och fänkål
  • 1 msk hjorthornssalt
  • 1 kg vetemjöl, mera mjöl tillsätts under bakningen
  • ½ kg rågsikt
  • ½ liter grahamsmjöl
  • ½ pkt jäst (25g)
  • 2 msk vatten att röra ut jästen i
  • Instruktioner

    Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Blanda jästen med smält smör och kall mjölk. Tillsätt jästen. Arbeta in resten av ingredienserna och låt degen stå över natten i rumstemperatur. På bakdagen tillsätts mera mjöl så man får en fast deg som formas till en avlång bulle. Dela rullen i mindre bitar och trilla runda fina bullar som får ligga under bakduk och jäsa en stund, ca 30 minuter. Kavla ut bullarna med räfflad kavel, (jag tar min vanliga kavel först) vänd kaka med en tunn brödspade och kavla den på andra sidan, kakan ska vara tunn, sist kavlas den med kruskavle och borstas ren från mjöl, grädda den i ugn på högsta värme i ca 1 minut. Håll koll på brödet, det går fort. Om man har en brödugn är det super, men en vanlig ugn med en het baksten i går lika bra.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Hur jag blev matlagare
    Förmodligen åt jag för första gången i mitt liv vid nästan sex års åld...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben