Morotslåda

Serverar: 4-6 portioner

Gör julbordet lite vegetariskt med en läcker morotslåda med saffransmarinerade morotsstrimlor.

Ingredienser

  • 500 g morötter
  • ½ dl ströbröd
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 ägg
  • 4 dl kall risgrynsgröt
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • Topping
  • 2 msk smör
  • 1 msk ströbröd
  • Hyvlade marinerade morötter
  • 2 morötter
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk rapsolja
  • ½ tsk flytande honung
  • ½ paket saffran á ½ g
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • ½ krm nymald svartpeppar
  • 2-3 rosmarinkvistar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Skala och koka morötterna till morotslådan mjuka i lättsaltat vatten. Mixa morötterna till en slät puré. Blanda ströbröd och grädde och låt stå och svälla ca 5 minuter.
    3. Blanda morotspuré, ströbrödsblandning, ägg, gröt och mjölk. Krydda med salt och peppar. Häll smeten i en smord ugnsform. Klicka på smöret och strö över ströbrödet. Grädda mitt i ugnen ca 1 timme.
    4. Skala och hyvla morötterna tunt med en osthyvel eller mandolin. Skala och finhacka vitlöken. Blanda vitlök, olja och honung. Lös upp saffranen i vinägern och blanda i. Tillsätt salt och peppar. Lägg morötterna i lagen precis före servering.
    5. Lägg lite av morötterna som garnering på morotslådan och servera resten vid sidan om. Strö över lite rosmarin.

    Liknande recept

    5
    1 h 30 min
    10
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben