Morotslåda från Finland

Serverar: 4 portioner

Morotslåda äts på det finska julbordet. En rätt som det finns lika många recept på som det finns kockar. Utelämna grädden om du är laktosallergiker.

Ingredienser

  • 3-4 dl Risgrynsgröt
  • 1 kg Morrötter
  • 2 Ägg
  • 0,5 dl sirap
  • 0,5 - 1 dl grädde
  • salt
  • peppar efter smak
  • ett kryddmått muskot
  • Fett till formen
  • Ströbröd
  • Instruktioner

    Koka risgrynsgröt eller använd färdigköpt. Det går åt ca 3-4 dl.Skala och skär morrötterna i mindre bitar. Koka dem mjuka i osaltat vatten. Purea morrötterna med en mixerstav eller mixer. Rör ner risgrynsgröten (för hand), blanda i ägg, grädde och sirap samt krydda efter smak. Smörj en ungsfast form och häll i smeten (får ej vara för lös) Strö över ströbröd och lägg på några klickar smör. Grädda i 175 gradig ugn ca 1 timme. Lägg fram på julbordet och ät tillsammans med den gråsaltade julskinkan.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    tarja24 3 januari 2010

    Jättegott! Smakar precis som den man äter i Finland.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben