Morotslasagne med keso, fetaost, soltorkade tomater och oliver

Serverar: 4 portioner

God och smakrik lasagne med spenatplattor, egen komposition.

Ingredienser

  • Spenatlasagneplattor
  • 4 stora morötter
  • 300 g fetaost
  • 5-6 dl keso
  • 3 dl riven ost
  • Sås
  • 100 g soltorkade tomater, inlagda i olja/marinad
  • 2 vitlöksklyftor (kan minskas eller uteslutas helt)
  • 2 tsk tomatpuré
  • Olivolja
  • 2 gula lökar, små
  • 1 dl vitt vin
  • 3-4 dl grädde
  • Olivpasta eller 10-15 finhackade kalamata oliver
  • Ev. extra mjölk eller grädde
  • Ev. Basilika
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Ev. extra riven ost
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Hacka lök och vitlök fint och fräs i olivolja i en kastrull. Häll därefter i vinet (vinet går att ersätta med utblandad vit balsamvinäger) i blandningen och låt koka ihop i 1 minut.
    3. Blanda därefter i de hackade tomaterna, oliverna, tomatpurén och grädden och låt sjuda en stund. Smaka ev. av såsen med salt och peppar om det behövs.
    4. Riv morötterna fint, blanda med smulad fetaost och keso, samt riven ost.
    5. Smöra en ugnsfast form och häll ett tunt lager sås i botten. Lägg på ett lager spenat plattor och bred ut morotsblandningen ovanpå och toppa med tomatsåsen. Lägg ett nytt lager plattor och gör samma procedur som på förra varvet. Avsluta med ett lager med riven ost. Häll över lite extra grädde eller mjölk och ställ in i ugnen.
    6. Eftersom spenatplattorna är relativt tunna så tar lasagnen inte så lång tid i ugnen, stick i den efter ca 15 min, då kan du också passa på att hälla över lite mer mjölk/grädde om det ser ut att behövas. När plattorna är mjuka är lasagnen klar.
    7. Servera gärna med en blandad sallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    elinkristin66 12 oktober 2011

    Brukade köpa en "variant" av morotslasagne till lunch på ett lokalt café, sedan slutade de att servera den och eftersom jag tyckte deras var så god så kände jag att jag ville försöka göra en egen variant och så här blev den!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben