Mors hålkaka

Serverar: 2 portioner

En vacker krans som överraskar när man äter den. Underbart god.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 40 g jäst
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk kardemumma, stött
  • 11-12 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • Nötkräm på burk
  • Garnering
  • 1 uppvispat ägg
  • Flisad mandel
  • Pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken. Låt blandningen bli fingervarm. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av vätskan.
    2. Tillsätt resten av mjölken och arbeta in de övriga ingredienserna.
    3. Jäs degen övertäckt en halvtimma.
    4. Dela degen i två delar och arbeta den på bakbordet.
    5. Dela varje del i 3 delar. Rulla ut två av dem till drygt halvmeterslånga längder och vira dem om varandra. Forma till en ring och lägg på plåt. Ta den tredje biten och kavla ut den till en rundel som fyller mitten av ringen.
    6. Sätt på ugnen på 200 grader. Jäs bröden på plåten en halvtimma.
    7. Pensla med uppvispat ägg. Gör hålor med fingret i mittbiten och klicka ner nötcrème i hålorna.
    8. Strö över flisad mandel och pärlsocker och grädda bröden 15–20 minuter.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben