Moster Anny's pepparkakor

Serverar: 175 portioner

När jag var liten blev jag bjuden på dessa pepparkakor av min "gamelmoster" och efter det är det bara dessa som gäller varje jul. Dom blir hårda och man kan kavla dem riktigt tunnt och sedan är smaken fantastisk!

Ingredienser

  • 1½ dl mörk sirap
  • 2,75 dl socker
  • 150 g smör eller margarin
  • ½ msk kanel
  • ½ msk nejlikor
  • ½ msk ingefära
  • ½ msk bikarbonat
  • 1½ dl vispgrädde
  • 12 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Hetta upp sirapen. Häll den över sockret i en rundbottnad skål och rör/vispa tills sockret smält och blandningen svalnat, ca 10 minuter. Tillsätt smöret och blanda väl. Blanda i kryddorna. Sikta bikarbonatet med ca 5 dl av vetemjölet. Vispa grädden, men låt den vara ganska lösvispad. Blanda ner mjölblandningen och grädden växelvis i smör/kryddsmeten. Använd sammanlagt ca 9-10 dl av vetemjölet, smeten ska vara ganska lös. Täck skålen med folie och låt stå kallt i minst 1 dygn innan utbaket.
    2. Vid utbaket sätt ugnen på 175 grader. Knåda in mer mjöl vid behov och gör en provkaka. Flyter den ut - blanda i mer mjöl. Smular sig degen när du knådar eller kvalar den - blanda i lite mer smör. Kavla ut degen så tunnt du kan på en plan yta och ta ut figurer. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper eller väl smord plåt. Grädda kakorna i ca 6 minuter i 175 grader. Passa noga Satsen räcker till ca 175 kakor.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben