Detta är ett bra recept om man ska bjuda många eftersom kakorna kan bakas i så god tid, kanske en eller två veckor i förväg, och sedan läggas i frysen. Kakan kan också bakas utan nötter.
Ingredienser
200 g smör eller margarin
200 g mörk blockchoklad
4 ägg
4 dl strösocker
2 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g valnöts- eller hasselnötskärnor
1 msk snabbkaffe, rågad
2 msk hett vatten
Instruktioner
- Börja med att smörja och bröa en vanlig stor långpanna. Hacka nötterna om de ska vara med. Värm ugnen till 175 grader.
- Smält smöret eller margarinet i en kastrull över svag värme. Flytta kastrullen från spisen till ett träskärbräde. Lägg ner chokladen i bitar att smälta i det varma smöret.
- Vispa under tiden ägg och socker riktigt pösigt. Mät upp mjölet och blanda det med bakpulver och vaniljsocker. Rör ner detta + den smälta smörchokladen i äggsmeten. Smaksätt med kaffet, som lösts i lite hett vatten. Rör också ner ungefär hälften av nöt- eller mandelhacket.
- Bred ut smeten någorlunda jämnt i långpanna. Strö över resten av nöthacket. Grädda det hela i 25 minuter. Grädda inte för länge - då blir rutorna inte alls lika härliga. Låt kakan kallna och skär den sedan i rutor.
Liknande recept
Kommentarer (0)