Mosters chokladrutor

Serverar: 48 portioner

Detta är ett bra recept om man ska bjuda många eftersom kakorna kan bakas i så god tid, kanske en eller två veckor i förväg, och sedan läggas i frysen. Kakan kan också bakas utan nötter.

Ingredienser

  • 200 g smör eller margarin
  • 200 g mörk blockchoklad
  • 4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 2 1/4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g valnöts- eller hasselnötskärnor
  • 1 msk snabbkaffe, rågad
  • 2 msk hett vatten
  • Instruktioner

    1. Börja med att smörja och bröa en vanlig stor långpanna. Hacka nötterna om de ska vara med. Värm ugnen till 175 grader.
    2. Smält smöret eller margarinet i en kastrull över svag värme. Flytta kastrullen från spisen till ett träskärbräde. Lägg ner chokladen i bitar att smälta i det varma smöret.
    3. Vispa under tiden ägg och socker riktigt pösigt. Mät upp mjölet och blanda det med bakpulver och vaniljsocker. Rör ner detta + den smälta smörchokladen i äggsmeten. Smaksätt med kaffet, som lösts i lite hett vatten. Rör också ner ungefär hälften av nöt- eller mandelhacket.
    4. Bred ut smeten någorlunda jämnt i långpanna. Strö över resten av nöthacket. Grädda det hela i 25 minuter. Grädda inte för länge - då blir rutorna inte alls lika härliga. Låt kakan kallna och skär den sedan i rutor.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben