Moules Frites

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

I love it. Ingen bantningsmat, men det tar vi inget extra för.

Ingredienser

  • Musslorna
  • 1,5 kg blåmusslor
  • 2 msk svenskt smör
  • 1 finhackad morot
  • 1 finhackad palsternacka
  • 1 finhackad charlottenlök
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 dl fiskbuljong
  • 2 dl mellangrädde
  • 1 näve grovhackad persilja
  • Salt
  • Peppar
  • Pommes Pont Neuf
  • 4 stora bakpotatisar
  • Olja till fritering
  • Aioli
  • 3 st äggulor
  • 1 msk fransk senap
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl olivolja
  • 3 dl majsolja
  • Salt
  • Peppar
  • Ev persilja
  • Instruktioner

    1. Gör först aiolin. Skala vitlöken och lägg den i en matberedare med äggulor, senap och vitvinsvinäger. Slå sedan oljan i en fin stråle under tiden mixern går. Krydda med salt och peppar och ev. persilja, när aiolin uppnått önskad tjocklek. Blir den för tjock tillsätt ½ msk vatten.
    2. Fritera sedan potatisen. Förbered fritösen. Skär potatisen i 2 cm tjocka och ca 9 cm långa stavar. Fritera potatisstavarna i 2 omgångar. Först i ca 3 minuter, låt rinna av och kallna. Därefter fritera dem igen till gyllenbrun färg. Salta.
    3. Om potatisen ska friteras i kastrull, kom ihåg att ALDRIG ha fläkten på. Se även till att ha ett STORT LOCK i närheten att täcka kastrullen med om oljan blir överhettad.
    4. Gör ett test innan potatisen läggs i: Lägg i en bit vitt bröd. När brödet är klart efter 1 minut är temperaturen lagom.
    5. Avsluta med att koka musslorna: Tvätta och borsta musslorna och kontrollera att alla musslor är ordentligt stängda. Släng alla som är öppna.
    6. Smält smöret i en panna och fräs grönsakerna tills de är halvmjuka. Lägg i musslorna och fräs dem.
    7. Tillsätt vin, buljong och grädde och koka tills musslorna öppnat sig. Släng de som är stängda. Tillsätt persiljan. salta och peppra. Servera direkt med pommes pont neuf.
    8. Enjoy

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Verlandes 9 augusti 2010

    Brukar göra detta med en trappisöl istället för vitt vin, blir också väldigt gott!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben