Moussaka med linser

Serverar: 4 portioner

395 kalorier per portion En variant av den traditionella grekiska rätten. Den kan serveras som ensamrätt eller med en fräsch grönsallad.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk olivolja
  • 1 ½ dl röda linser
  • 3 dl grönsaksbuljong
  • 1 tsk mejram
  • 400 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 g potatis
  • 1 aubergine
  • 25 g smör
  • 2 ½ msk vetemjöl
  • 3 dl lättmjölk
  • 1 krm riven muskot
  • 25 g riven parmesanost
  • 1 bifftomat
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Hacka löken och pressa vitlöksklyftorna, fräs det i en stor kastrull med oljan på svag värme tills den blir mjuk utan att få färg.
    2. Skölj linserna och låt dem rinna av. Blanda ner dem i löken och späd med buljongen. Tillsätt mejram, krossade tomater, tomatpuré, salt och peppar.
    3. Låt allt koka på svag värme under lock tills linserna är mjuka, ca 15 minuter. Rör om då och då.
    4. Skala och skiva potatisen, koka potatisskivorna i lättsaltat vatten ca 10 minuter. Häll av kokvattnet.
    5. Skiva auberginen tunt och koka skivorna i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Häll av kokvattnet.
    6. Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Späd med mjölken under omrörning och låt koka på svag värme ett par minuter. Rör i muskot och parmesantost. Smaksätt med salt och peppar.
    7. Värm ugnen till 200 grader.
    8. Bred ut lins och tomatröran i en ugnssäker form. Lägg på potatis och aubergineskivor. Häll över ostsåsen och lägg sist på bifftomaten som du skivat i skivor.
    9. Grädda i ugnen tills rätten är genomvarm och ytan har fin färg, ca 20-25 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben