Muscatpäron med gorgonzola

Serverar: 6 portioner

Inkokta päron blir extra goda med den gräddiga gorgonzolasåsen och knapriga mandlar. Läckert, nytänkande och gott!

Ingredienser

  • 6 jämnstora päron
  • 3 dl vitt vin, gärna muscat eller riesling
  • 3 dl vatten
  • 1½ dl socker
  • 1 kanelstång
  • 1 tsk hela kardemummakärnor
  • Grovt rivet skal av ½ citron
  • 1 msk pressad citron
  • Sås
  • 2 dl vispgrädde
  • 25 g gorgonzolaost dulce
  • Mandlar
  • 1 dl skållad och skalad sötmandel
  • 2 msk socker
  • ½ krm salt
  • Instruktioner

    1. Koka upp vin, vatten, socker, kanel, kardemumma, och citron tills sockret lösts upp. Skala päronen och lägg dem i lagen.
    2. Täck med ett smörgåspapper och lägg på ett fat så att päronen hålls nere i lagen. Låt dem sjuda ca 15 minuter, tills de är mjuka. Prova med en sticka. Låt dem kallna i lagen.
    3. Rosta de skalade mandlarna i en torr stekpanna på medelvärme tills de får lite färg. Häll på sockret och låt det smälta. Skaka om så att mandlarna täcks av socker.
    4. Strö på saltet och häll snabbt upp allt på ett bakplåtspapper och låt stelna. Finhacka några av mandlarna och låt några vara hela.
    5. Blanda grädde och gorgonzolaost i en kastrull. Låt det sjuda ca 3 minuter, så att osten smälter och såsen tjocknar något.
    6. Servera päronen med gorgonzolasås och sockrade mandlar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben