Mustig högrevsgryta

Serverar: 4 portioner

Tid: 2 timmar

En mycket smakrik och mustig gryta på högrev med grönpeppar och konjak.

Ingredienser

  • 1 kg högrev
  • 2 gula lökar
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 tsk curry
  • 1 msk grönpeppar
  • Färsk timjan
  • 1 msk tomatpuré
  • 4 dl vatten
  • 2½ dl grädde
  • 1½ dl rödvin
  • 1-2 tsk konjak
  • 75 g smör
  • Solros- eller rapsolja
  • ½ dl mörk oxfond
  • ½ dl strösocker
  • Salt
  • Ev majzena
  • 1 pkt bacon
  • 300 g skogschampinjoner
  • 15 steklökar
  • Instruktioner

    Dela upp högreven i mindre bitar (grytbitar). Bryn dessa i 2-3 omgångar i oljan till ganska bra stekyta i en gjutjärnsgryta, mot slutet bryn även med hacka lök och vitlök och salta lite grann. Lägg köttet åt sidan och sänk värmen. Lägg i smöret och låt det smälta, lägg i paprikapulver, curryn, krossad grönpeppar och tomatpurén, låt smakerna utvecklas. Häll i sockret och låt det smälta. Häll på alla vätskor, buljongen, konjaken och några kvistar timjan, låt koka/reduceras i ca 15 min. Lägg sen tillbaka köttet och låt småputtra under lock i ca 1 tim eller till köttet börjar kännas mört. Under tiden köttet kokar, dela bacon i bitar och stek dessa knapert i en stekpanna. Stek sen steklöken hela och champinjonerna hela eller halva i fettet. Red ev såsen och smaka av med salt, häll sen i lök, champinjoner och bacon och låt småkoka utan lock i ca 5 min. Servera med kokt potatis eller mos, saltgurka och svartvinbärsgelé. Bon appetit

    Liknande recept

    5
    1 h 30 min
    4
    1
    4.5
    2 h 30 min
    1
    3

    Kommentarer (1)

    ingemar75 9 december 2012

    Hej Merens, Gjorde denna underbara gryta (2,6 kg högrev) i fredags 7/12/12, Serverade den till 14 personer varav 7 barn. Älskar att göra grytor, men denna är nog den gryta du/ "jag" fått mest beröm för. hade gjort så det skulle räcka till en måltid till för två personer, men icke, allt tog slut. Ingemar

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben