Den här såsen serveras med fördel till mitt recept på "Kyckling à la gås" men passar självfallet också till både gås och kalkon. Den kan förberedas dagen innan. Ur Allt om Mat nr 18/05.
Ingredienser
1 morot
1 gul lök
1 bit rotselleri, ca 75 g
2 msk smör
1 msk tomatpuré
½ tsk nymald svartpeppar
4 msk vetemjöl
8 dl vatten
1 dl koncentrerad kalvfond
3 dl rött vin
1 msk kinesisk soja
½ dl madeira
Instruktioner
Skala morot, lök och rotselleri. Skär och hacka dem i små tärningar. Hetta upp smöret i en kastrull och fräs grönsakerna under omrörning 2-3 minuter. Tillsätt tomatpuré, peppar och vetemjöl. Rör om så att allt blandas väl. Häll i vattnet, litet i taget, under omrörning.
Tillsätt kalvfond och rödvin. Låt såsen sjuda utan lock ca 30 minuter. Sila såsen och smaka av med soja och madeira.