Skölj nässlorna noga.
Koka upp nässlor med 5 dl vatten. Låt koka några minuter.
Dra från värmen.
Häll av kokspadet, men mät och spara det. Det brukar bli ungefär 4 dl.
Rör i salt och olja.
Häll kokspadet över rågmjölet. Rör om.
Häll också på nässlorna.
Låt degen svalna till fingerljummet.
Rör ut jästen i kallt vatten och blanda med rågdegen.
Blanda i dinkel/vetemjölet.
Arbeta kraftigt och länge till en fast deg.
Jäs övertäckt till dubbel storlek, i 30-40 minuter.
Häll upp degen på mjölat bakbord, knåda några kraftiga, korta tag.
Kavla ut degen till en platta.
Rulla ihopp och låt jäsa i 25-30 minuter.
Degen ska snabbt resa sig efter ett lätt tryck med pekfingret.
Värm ugnen till 250 grader, snitta degen med en vass kniv.
Pensla med uppvispat ägg och strö över grovt hackade hasselnötter.
Grädda i 10 minuter.
Sänk till 200 grader och grädda ytterligare 40 minuter.
Om brödet blir för mörkt så lägg över ett stycke aluminiumfolie under gräddningen.
vad ska man ha hasselnötsoljan till?