Nils Emils lax på spenatbädd
Ett recept jag bjöd på när det var min tur att ha bokklubb och det blev mycket uppskattat. Receptet hittade jag i Anna Bergenströms "Under valnötsträdet". Såhär skriver Anna Bergenström själv om receptet: "En underbar god och otroligt lättlagad lax. Receptet kommer ursprungligen från den välkände mästerkocken och krögaren Nils Emil Ahlin."
Ingredienser
800 g laxfilé utan skinn eller 4 portionsbitar laxfilé utan skinn (à 160g)
1 msk smör eller olivolja
200 g babyspenat
ca 1 rågad tsk salt
Vitpeppar ur kvarn
3 dl vispgrädde
1 dl torrt vitt vin
4-5 msk nyriven parmesanost
Instruktioner
- Putsa laxbitarna så att inga ben och inget skinn finns med. Smörj en ugnssäker form med olja eller lite mjukt smör.
- Plocka igenom och skölj spenatbladen väl. Klappa dem torra eller snurra dem i salladsslunga. Lägg ut dem i den smorda formen. Lägg fisken ovanpå spenaten, salta och peppra. Slå en blandning av grädde och vin vid sidan av fisken. Strö över ost.
- Sätt in i 175 graders ugnsvärme i 20-25 minuter. Servera med kokt potatis eller med nudlar.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Säger bara Mmmmmm...... Använde mig av väl urkramad hackad spenat istället och det blev fantastiskt gott. Min 6-åring sa: Kan vi ha detta snart igen=mycket bra betyg:-)