Nils Emils lax på spenatbädd

Serverar: 4 portioner

Ett recept jag bjöd på när det var min tur att ha bokklubb och det blev mycket uppskattat. Receptet hittade jag i Anna Bergenströms "Under valnötsträdet". Såhär skriver Anna Bergenström själv om receptet: "En underbar god och otroligt lättlagad lax. Receptet kommer ursprungligen från den välkände mästerkocken och krögaren Nils Emil Ahlin."

Ingredienser

  • 800 g laxfilé utan skinn eller 4 portionsbitar laxfilé utan skinn (à 160g)
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 200 g babyspenat
  • ca 1 rågad tsk salt
  • Vitpeppar ur kvarn
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 4-5 msk nyriven parmesanost
  • Instruktioner

    1. Putsa laxbitarna så att inga ben och inget skinn finns med. Smörj en ugnssäker form med olja eller lite mjukt smör.
    2. Plocka igenom och skölj spenatbladen väl. Klappa dem torra eller snurra dem i salladsslunga. Lägg ut dem i den smorda formen. Lägg fisken ovanpå spenaten, salta och peppra. Slå en blandning av grädde och vin vid sidan av fisken. Strö över ost.
    3. Sätt in i 175 graders ugnsvärme i 20-25 minuter. Servera med kokt potatis eller med nudlar.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Heisjo 19 september 2011

    Säger bara Mmmmmm...... Använde mig av väl urkramad hackad spenat istället och det blev fantastiskt gott. Min 6-åring sa: Kan vi ha detta snart igen=mycket bra betyg:-)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben