Nöt- och ingefärskakor

Serverar: 60 portioner

De här småkakorna har en pikant smak av ingefära och nötter. De är lättbakade, degen kan vila i kylskåp och man kan grädda precis så många man vill åt gången. De är särskilt goda till te, men passar givetvis också till kaffe eller saft.

Ingredienser

  • 250 g smör eller margarin
  • 1 msk sirap
  • 1 dl socker
  • 1 1/2 tsk malen ingefära
  • 1 dl hackade nötter (hasselnötter
  • valnötter eller pecannötter)
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 ägg
  • Instruktioner

    1. Börja med att röra matfettet mjukt och smidigt. Tillsätt sirap och socker och rör tills smeten är ljus och porös. Tillsätt ingefära och nötter och blanda väl. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ned ägget i smörblandningen, tillsätt sist mjölblandningen och arbeta snabbt samman degen.
    2. Forma den till två jämna, avlånga rullar, ca 30 cm långa, ca 4 cm i diameter. Rulla in dem i folie eller smörpapper och låt dem ligga kallt, gärna ett par timmar eller över en natt, tills de ska bakas ut.
    3. Skär varje rulle i ca 30 jämna skivor och lägg dem på smorda plåtar. Grädda kakorna i 200° ca 10 minuter eller tills de fått lätt färg och verkar genomgräddade. Småkakor ska alltid gräddas på mellersta falsen i ugnen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben