Nötfyllda saffransbullar

Serverar: 40 portioner

Inuti de saftiga bullarna gömmer sig en god nötfyllning. Garnera bullarna med smält smör och socker strax före servering. Om du ska frysa in dem väntar du med garneringen.

Ingredienser

  • 2 pkt saffran, á ½ g
  • 1 sockerbit
  • 2 tsk hela kardemummakärnor
  • 50 g jäst
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kesella, 10%
  • 1½ dl socker
  • 1 tsk salt
  • 17-18 dl vetemjöl
  • Nötfyllning
  • 2 dl hasselnötter
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl socker
  • Pensling och garnering
  • 1 ägg
  • Smält smör
  • Socker
  • Instruktioner

    1. Stöt saffranet tillsammans med en sockerbit i en mortel. Tillsätt kardemummakärnorna och stöt dem också. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli 37 grader. Tillsätt lite av degvätskan i jästen och rör tills den har löst sig. Rör ner resten av degvätskan, saffran, kardemumma, kesella, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop allt till en kladdfri deg. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
    2. Mal hasselnötterna fint i en matberedare eller i en mandelkvarn. Blanda nötter, smör och socker i en bunke.
    3. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den något. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del, ca 40x50 cm. Dela kakan i 20 jämnstora rutor. Lägg lite fyllning på varje ruta och nyp ihop ändarna. Lägg bullarna med ändarna nedåt i bullformar och ställ dem på en plåt. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
    4. Sätt ugnen på 225 grader.
    5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i ca 8 minuter. Låt bullarna svalna under bakduk på ett galler. Pensla dem med smält smör och doppa dem i socker.

    Liknande recept

    4.7
    1 h 30 min
    45-50
    16

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben