Nötkaka med svarta vinbär, ingefära och vanilj

Serverar: 8-10 portioner

Både muscovado- och rårörsocker ger mer smak än vanligt strösocker. Bjud gärna kakan med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Ingredienser

  • 1 vaniljstång
  • 2½ dl svarta vinbär
  • 1 dl mörkt muscovadosocker
  • 1½ msk riven, färsk ingefära
  • 1 msk honung
  • 2 dl hasselnötter
  • ½ tsk mald muskotnöt
  • 1 dl siktat dinkelvete eller vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl råsocker
  • 2 stora ägg
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 äpple, klyftat
  • Till formen
  • Smör
  • Blå vallmofrön eller ströbröd
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Rör samman svarta vinbär, muscovadosocker, ingefära, vaniljfrön och honung.
    2. Grovhacka hasselnötterna, blanda med muskotnöt, mjöl och bakpulver.
    3. Vispa ägg och råsocker poröst ca 2 minuter. Smält smöret och häll i mjölken.
    4. Rör försiktigt ihop samtliga ingredienser. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Stick ner äppelklyftorna. Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben