Nötparfait med två såser

Till den härligt nötsmakande parfaiten serveras två friska såser, den ena med hallon och den andra med björnbär. Ordet parfait kommer från franskan där det betyder perfekt!

Ingredienser

  • 100 g hasselnötskärnor
  • ½+½ dl strösocker
  • 3 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 äggvitor
  • 2 msk Frangelico (likör)
  • Två såser
  • 125 g djupfrysta hallon
  • 2+2 msk florsocker
  • 1+1 msk pressad citronsaft
  • 125 g djupfrysta björnbär
  • Instruktioner

    1. Hacka nötkärnorna och rosta i torr stekpanna tills de börjar få lite färg. Häll på ½ socker, blanda om och låt sockret smälta. Häll smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt den kallna. Bryt knäcken i bitar och stöt den fint i mortel.
    2. Vispa äggulorna med ½ dl socker tills det blir vitt och pösigt. Vispa grädden och blanda med äggvispet. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned dem i smeten.
    3. Blanda ner den stötta mandeln och likören. Häll blandningen i en rund form, c:a 24 cm i diameter med löstagbar kant. Täck med plast och ställ i frysen minst 6 timmar. Låt tina en stund före serveringen.
    4. Såser: Kör hallonen, 2 msk florsocker och 1 msk pressad citronsaft i matberedare eller mixer till purè. Sila moset genom trådsil.
    5. Gör likadant med björnbären.
    6. Lägg upp skivor av parfait och servera med de två såserna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben