Norska vaniljare

Serverar: 15 portioner

Fin vetedeg som formas till bullar med en "krater" av ljuvlig vaniljkräm i mitten. Bullarna är förstås allra godast nybakade, men de tål även några veckor i frysen.

Ingredienser

  • 1 pkt jäst
  • 75 g smör eller margarin
  • 4 dl mjölk
  • ½ dl strösocker
  • ½ tsk kardemumma
  • Ca 11 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 2 dl marsankräm
  • Glasyr
  • 1½ dl florsocker
  • 1 msk vatten
  • Garnering
  • 3/4 dl riven kokos
  • Instruktioner

    1. Börja med att koka marsankrämen enligt förpackningens anvisningar. Smula sedan ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till fingervärme, 37 grader.
    2. Häll lite av degspadet över jästen. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av spadet, socker och stött kardemumma.
    3. Arbeta in det mesta av mjölet till en smidig deg. Spara lite av mjölet till utbakningen. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
    4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda sedan in resten av mjölet. Dela degen i 15 delar. Forma dem till runda, släta bullar. Tryck till med handen så att bullarna blir platta.
    5. Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa övertäckta ca 15 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
    6. Gör med en matsked en grop i varje bulle. Gropen får inte vara för grund. Lägg en klick marsan- eller vaniljkräm i groparna. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt dem svalna på galler.
    7. Gör glasyren: Rör samman florsocker och vatten. Glasera bullarna och strö över kokos.

    Liknande recept

    2 h 30 min
    3
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben