Nykokt gratinerad hummer

Serverar: 4 portioner

Ett enkelt och läckert sätt att tillaga hummer.

Ingredienser

  • 2 humrar
  • 2 ½ dl vatten per hummer
  • ¾ dl salt
  • Till gratingeringen
  • 2 msk smör
  • 3 schalottenlökar
  • 3 persiljestjälkar
  • 2 msk vetemjöl
  • 6 dl vispgrädde
  • 1 dl vitt vin
  • 4 äggulor
  • 1 dl riven stark ost
  • Salt
  • Peppar
  • 1 dl dill
  • Instruktioner

    1. Koka upp vattnet med saltet. Lägg ner hummern med huvudet före i häftigt kokande vatten.
    2. Täck över med lock och låt koka ca 6-7 minuter för 300-500 g stora humrar och 8-15 minuter för 500-800 g stora humrar. Låt humrarna svalna i spadet.
    3. Dela hummern längs med kroppen och ta ur stjärten och dela den i bitar. Krossa klorna så man kommer åt köttet.
    4. Lägg sedan tillbaka stjärtbitarna i skalet eller i såsen. Häll över gratängsåsen och gratinera humrarna i övervärme tills ytan blir gyllengul.
    5. Såsen: Smält smöret i botten på en kastrull och sautera löken och persiljestjälken, pudra ner mjölet och rör om.
    6. Häll i vinet och grädden, låt koka upp under omrörning. Låt sjuda i cirka 10 minuter, ta av såsen från värmen och lägg ner osten och äggulorna.
    7. Smaka av med salt och peppar, lägg i den hackade dillen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben