Nyttigare hamburgerbröd

Serverar: 20 portioner

Tid: 1 timme 45 minuter

Enkelt. Jag har bytt ut vetemjölet mot siktat dinkel för att göra det nyttigare:)

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • ½ dl olja
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • ½ dl kli
  • ½ dl vetegroddar
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 8 dl siktat dinkelmjöl
  • Pensling
  • Vatten eller uppvispat ägg och sesamfrön
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en degbunke.
    2. Värm mjölken och oljan i en kastrull tills den blivit fingervarm.
    3. Häll lite av degvätskan över jästen och rör till jästen löst upp sig. Häll över resten av degvätskan och tillsätt salt, socker, kli och vetegroddar. Rör om.
    4. Tillsätt grahamsmjölet, 6 dl av dinkelmjölet och arbeta in till en jämn och smidig deg som släpper bunkens kanter.
    5. Strö över lite mjöl och låt jäsa 30-40 minuter under bakhandduk. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
    6. Dela degen i 2 delar. Dela varje del i 10 bitar. Kavla eller tryck ut varje bit till en rund platt bulle, ca 10 cm i diameter. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa övertäckt igen i 30 minuter.
    7. Pensling (valfritt): Pensla med vatten eller uppvispat ägg och strö på sesamfrön. (Använder man vatten fastnar inte fröna lika lätt dock).
    8. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-12 minuter. Låt svalna under bakhandduk.

    Liknande recept

    4.6
    1 h 40 min
    2
    28

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Sanningen
    Jag har tidigare skrivit om det svenska brödet – visst har du väl refl...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben