Enkelt. Jag har bytt ut vetemjölet mot siktat dinkel för att göra det nyttigare:)
Ingredienser
50 g jäst
5 dl mjölk
½ dl olja
1 tsk salt
2 tsk socker
½ dl kli
½ dl vetegroddar
4 dl grahamsmjöl
8 dl siktat dinkelmjöl
Pensling
Vatten eller uppvispat ägg och sesamfrön
Instruktioner
- Smula ner jästen i en degbunke.
- Värm mjölken och oljan i en kastrull tills den blivit fingervarm.
- Häll lite av degvätskan över jästen och rör till jästen löst upp sig. Häll över resten av degvätskan och tillsätt salt, socker, kli och vetegroddar. Rör om.
- Tillsätt grahamsmjölet, 6 dl av dinkelmjölet och arbeta in till en jämn och smidig deg som släpper bunkens kanter.
- Strö över lite mjöl och låt jäsa 30-40 minuter under bakhandduk.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
- Dela degen i 2 delar. Dela varje del i 10 bitar.
Kavla eller tryck ut varje bit till en rund platt bulle, ca 10 cm i diameter. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa övertäckt igen i 30 minuter.
- Pensling (valfritt):
Pensla med vatten eller uppvispat ägg och strö på sesamfrön. (Använder man vatten fastnar inte fröna lika lätt dock).
- Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-12 minuter.
Låt svalna under bakhandduk.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Sanningen
Jag har tidigare skrivit om det svenska brödet – visst har du väl refl...