Nyttigare paj med soltorkade tomater och kassler

Serverar: 4 portioner

God paj med nyttigt och smakrikt skal samt god fyllning. Philadelphiaosten som klickades över blev verkligen pricken över i. Degen är, som jag skrivit nedan, lite "stor" och jag hade bara en normalstor form. Så jag slängde kanske ca 1 dl deg för att det inte skulle bli för mycket. Dvs lägger du skalet i en större form är risken att du får öka innehållet lite grann!

Ingredienser

  • Pajskal
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 dl rågmjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • ½ tsk salt
  • 1 msk oregano
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 2 st finhackade soltorkade tomater + 1 tsk olja
  • ½ dl filmjölk
  • 1/4 flytande margarin (+ extra att smöra formen med)
  • 1 ½ dl mjölk
  • Fyllning
  • 2 skivor kassler
  • 100 g soltorkade tomater
  • 2 salladslökar
  • 70 g spenat
  • 2 msk finriven ost
  • 2 ägg
  • 1,5-2 dl mjölk
  • 1 burk philadelphiaost vitlök och örter
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Blanda de torra ingredienserna. Blanda sedan ner resten av ingredienserna och gör till en smidig deg. Blir den lite för kladdig kan du ha i lite mer grahamsmjöl. Smörj en stor form (detta är alltså ett större skal än dom vanliga "3 dl mjöl"pajerna) och tryck ut degen. Nagga noga med en gaffel och ställ in mitt i ugnen. Förgrädda i 7-9 minuter och ta sedan ut för att den ska få kallna.
    3. Under tiden som skalet kallnar kan du hacka kassler (jag tog bort kanterna men det är en smaksak) och strö det i botten av pajen. Strimla sedan de soltorkade tomaterna fint och strö över. Sätt en liten kastrull på en platta och hetta upp. Hacka löken i lagom små bitar och fräs (utan fett) i ca 1 minut på spisen. Strö detta över kasslern och tomaterna. Lägg sedan i spenaten i kastrullen och rör om mycket till de minskat markant i storlek. Lägg de överst i pajen.
    4. Blanda mjölk och ägg i en liten skål, lägg ner osten och rör om noga. Häll detta över alltsammans. Klicka sedan philadelphiaost överst. Hit kan pajen förberedas. Kan stå i kylskåp i ca 1-2 dagar. Jag gjorde min kvällen innan.
    5. Sätt ugnen återigen på 200 grader och ställ sedan in pajen mitt i ugnen. Efter ca 30 minuter ska den vara klar. Jag lät den stå inne i 30 minuter, sen ökade värmen till ca 250 och tog ut den 3 minuter senare, bara för att ge den lite mer färg.

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    Amamatryd 4 mars 2012

    Den här pajen är så otroligt god! Jag var lite lat och gjorde bara en vanlig pajbotten dock. Säkert ännu godare (om det är möjligt) att göra bottnen enligt receptet. Tack för detta superrecept.

    Annika91 10 maj 2012

    Super god!! Hade inte i soltorkade tomater i pajskalet men trots det blev det jätte gott. Mycket godare än andra pajskal jag gjort och fyllningen var även den en hit :)

    siv_renlund 9 oktober 2015

    Hej jag vet att receptet är skrivet för länge sedan men undrar ändå om någon vet hur mycket flytande margarin det skulle vara i pajskalet? Det står '1/4 flytande margarin' i receptet. Siffen

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben