Öl och Peanutsmuffins

Serverar: 12-14 portioner

Dessa ovanliga och fina muffins kan nästan få dig till att känna, att du sitter på en mysig pub i England och dricker en stor fatöl medan du mumsar på peanuts.

Ingredienser

  • 2 1/2 dl mörkt öl
  • 130 g ljust rörsocker
  • 90 g osaltat smör, skuret i små bitar
  • 100 g russin
  • 250 g vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk malen kanel
  • 1/2 tsk malen ingefära
  • 1 knivspets riven muskotnöt
  • 2 ägg, lätt uppvispade
  • Peanut/karamel-topping
  • 90 g osaltat smör
  • 100 g ljust rörsocker
  • 2 msk sockerlag
  • 1/2 tsk citronsaft
  • 200 g peanuts, grillade och lättsaltade
  • Instruktioner

    1. Koka upp öl, socker och smör i gryta. Tillsätt russin och låt det koka i 5 minuter på medelvärme. Tag grytan från värmen och låt det kallna. Rör i blandningen då och då så att det bildas en skorpa.
    2. Värm ugnen till 180 grader.
    3. Blanda de torra ingredienserna i en stor skål. Häll i den avsvalnade ölblandningen, och rör tills smeten är väl blandad. Tillsätt de uppvispade äggen lite åt gången, rör tills degen är slät.
    4. Fyll muffinsformarna till ca hälften med smet och grädda muffinsen i 15-20 minuter, eller tills de börjar bli gyllenbruna ovanpå. Kom ihåg att de ska gräddas i ytterligare 5-7 minuter.
    5. Gör toppingen medan muffinsen gräddas. Blanda smör, rörsocker, sockerlag och citronsaft i en tjockbottnad gryta. Varm det långsamt tills sockret har smält. Rör ofta. Låt det koka på svag värme i ytterligare 5 minuter. Rör ner peanuts och låt det koka 2 minuter mer.
    6. Bred ett lager peanut-topping på varje muffins och sätt dem i ugnen igen. Grädda dem ytterligare 5-7 minuter, tills nötterna börjar att bli bruna. Tag muffinsen ur ugnen och låt dem kallna helt, innan du tar dem ut från muffinsplåten.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben