Örtiga madeleinekakor med pärondipp och ingefärsparfait

Serverar: 6 portioner

Lättbakade, saftiga och mjuka kakor med en örtig och grön touch. Kakorna serveras med en len ingefärsparfait och en fräsch pärondipp. Läcker dessert som överraskar gästerna garanterat!

Ingredienser

  • Madeleinekakor ca 20 st
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 1 dl socker
  • 1 msk farinsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk flytande honung
  • 1 krm salt
  • 1½ dl vetemjöl
  • 4 msk finhackade färska örter, t ex basilika, timjan, mynta eller thaibasilika
  • Ingefärsparfait
  • 4 dl vispgrädde
  • 4 äggulor
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 cm finriven ingefära eller 5 kulor syltad, hackad ingefära på burk
  • Pärondipp
  • 4 päron
  • 2 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 3-4 cm finriven färsk ingefära
  • Garnering
  • Eventuellt färska örter
  • Instruktioner

    1. Madeleinekakor: Smält smöret i mikron eller i en kastrull och låt det svalna. Vispa ägg, socker, farin- och vaniljsocker pösigt med elvisp. Vispa i honung, salt, mjöl och smält smör. Sätt plastfolie över bunken och sätt in den i kylen i 30 minuter.
    2. Sätt ugnen på 210 grader.
    3. Vänd ner de finhackade örterna i smeten och fördela den i en smord madeleinekaksplåt. Grädda kakorna mitt i ugnen i 6-7 minuter. Låt kakorna vila på plåten ett par minuter, flytta sedan över dem till ett galler så att de får svalna.
    4. Ingefärsparfait: Vispa upp grädden. Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker till ett fluffigt skum i en annan skål. Vänd ner den finrivna ingefäran i äggskummet. Vänd ner grädden. Häll upp smeten i en form, ca 1½ liter och sätt in den i frysen i minst 6 timmar.
    5. Pärondipp: Skala, dela och kärna ur päronen. Skär dem i små bitar och lägg dem i en kastrull tillsammans med vattnet. Koka upp och låt det sjuda ett par minuter. Tillsätt socker och finriven ingefära och koka i ytterligare några minuter, tills päronen är mjuka. Dra kastrullen från värmen och låt dippen svalna.
    6. Servering: Servera de örtiga madeleinekakorna till ingefärsparfaiten och lägg pärondippen i skålar eller små burkar. Garnera gärna med färska örter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben