Olivbullar med ostsmak

Serverar: 24 portioner

Som omväxling kan det vara trevligt att grädda bullar i muffinsbleck. De jäser över kanten och får ett trevligt svampliknande utseende. Enkelt att variera dessa bullar då man kan byta ut oliverna mot soltorkade tomater, en klick pesto, spenat, oregano mm mm. Perfekt till picknicken, stranden eller skidbacken.

Ingredienser

  • 15-16 dl (850 g) ljust lantbrödsmjöl
  • ½ dl rapsolja eller olivolja
  • 2 tsk salt
  • 2 msk brödsirap
  • 1 ½ dl (100 g) riven ost, gärna pizzaost
  • 40-50 st (100 g) kärnfria svarta oliver
  • 1 paket (50 g) jäst för söta degar
  • 5 dl fingerljummet vatten, 37°
  • 2 muffinsbleck
  • Instruktioner

    1. Häll det mesta av mjölet samt olja, salt, sirap, det mesta av osten (spara lite till garnering) samt oliverna i matberedarens skål. Smula jästen över. Häll i det fingervarma vattnet och låt degkrokarna arbeta 4-5 minuter tills degen ser smidig ut och har släppt kanterna.
    2. Låt degen jäsa i skålen 30-40 minuter, till dubbel storlek.
    3. Kör några tag med degkrokarna innan du tar upp degen på mjölat bakbord. Knåda väl igenom degen. Den skall kännas elastisk och inte klibba, tillsätt ev lite mer mjöl under knådningen.
    4. Dela degen i 24 lika stora bitar. Rulla till bullar och lägg antingen i muffinsblecken eller på bakpappersklädd plåt.
    5. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
    6. Sätt ugnen på 225°.
    7. Bullarna är färdigjästa då de genast reser sig om du lätt trycker ett litet hål med fingret. Strö resterande ost över bullarna.
    8. Grädda dem mitt i ugnen ca 12 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben