Operakällarens chokladmousse

Efter att ha provat en rad olika chokladmousser, smaksatta med både likörer och starksprit, kom konditorn Dag Öster och Werner Vögeli fram till att den här varianten, med bara en gnutta konjak, ändå var den bästa. Gott är det med de små bitarna av choklad i moussen.

Ingredienser

  • 3 äggulor
  • 1 ägg
  • 3 msk strösocker
  • 200 g blockchoklad
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 tsk kaffepulver (typ snabbkaffe)
  • 1 msk konjak
  • Till såsen
  • 1 dl apelsinjuice
  • 1 msk grenadine
  • 1 tsk Grand Marnier
  • Till servering
  • Flisor av vit choklad
  • Flisor av vit mörk choklad
  • Instruktioner

    1. Vispa äggulor, det hela ägget och strösockret pösigt i en rostfri bunke över varmt vattenbad. När äggskummet börjar tjockna tar man skålen av värmen, fortsätter att vispa tills blandningen är kall.
    2. Hacka chokladen. Smält hälften i en bunke i det varma vattenbadet. Spar resten av chokladen. Vispa grädden, inte för hårt. Blanda den smälta chokladen i äggskummet. Lös upp kaffepulvret i konjaken och blanda ner kaffet tillsammans med den vispade grädden.
    3. Rör till sist ner den hackade chokladen. Häll upp i en stor skål, eller i flera små. Ställ i kylen ca 30 minuter.
    4. Servera moussen i sina skålar eller uppskedad i form av ägg med flisad ljus och mörk choklad och häll lite apelsinsås omkring.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben