Att baka i lergryta är verkligen enkelt och ger ett väldigt bra resultat.
Ingredienser
Ca 1 kruka basilika
25 g jäst, ½ paket
4 dl vatten
1 dl olivolja
2 tsk salt
3 dl färskriven parmesan
Ca 10 dl vetemjöl
Instruktioner
Ger 1 bröd
Använd 1,5 liters gryta. Se ttill att du inte har lagat fisk iden förut.
Hacka basilikan. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten aav vattnet, nästan all olja, spara ca 1 msk till pensling, salt, ost och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.
Lägg grytan i vatten i 10-15 minuter. Torka den lätt med hushållspapper och smörj den och locket väl med sparade oljan.
Ta upp och knåda degen smidig på arbetsbänk med resterande mjöl. Forma till en slät limpa. Lägg brödet i lergrytan och lägg på locket. Ställ grytan på gallret på botten av ugnen. Sätt ugnen på 175 grader och låt grytan stå ca
1 1/4 timme. Ta av locket och låt brödet grädda utan lock ca 15 minuter. Stjälp upp brödet på galler. Servera det gärna ljummet till soppa eller sallad.